Jak wykonać prawidłowy projekt lokalu gastronomicznego?

Data publikacji: 26-02-2024  |  Data aktualizacji: 04-03-2024  | Autor: Mateusz Ciećwierz

Przygotowanie projektu restauracji, kawiarni lub innego lokalu gastronomicznego to duże wyzwanie. Tworząc taki projekt, trzeba wziąć pod uwagę nie tylko klimat restauracji, ale też szereg wymogów określonych przez sanepid. Należy też zadbać o to, by zarówno przestrzeń dla klientów, jak i zaplecze były funkcjonalne i ergonomiczne. Przeczytaj tekst i dowiedz się, jak zaprojektować restaurację lub kawiarnię.

Jak wykonać prawidłowy projekt lokalu gastronomicznego?

Spis treści

    Dlaczego dobry projekt lokalu gastronomicznego jest ważny?

    W obecnych czasach konkurencja w branży gastronomicznej jest ogromna. Samo serwowanie wyśmienitych dań to często za mało, by się wyróżnić. Trzeba też wyróżnić się wyjątkowym designem lokalu. Odpowiednio zaplanowana przestrzeń i wykreowana atmosfera są nieocenione w przyciąganiu klientów.

    Jednak projekt przestrzeni gastronomicznej to nie tylko to, co widzi klient, odwiedzając restaurację. To również całe zaplecze kuchenne. Projektując je, pamiętaj, że każdy element wyposażenia musi spełniać szereg wymogów i umożliwiać sprawną pracę.

    Jak zaplanować przestrzeń w lokalu gastronomicznym?

    Zanim zabierzesz się za projektowanie przestrzeni w lokalu gastronomicznym, dobrze zapoznaj się z przepisami. Sprawdź dokładnie wymagania sanitarno epidemiologiczne. Dzięki temu unikniesz ryzyka, że Twój projekt nie zostanie zaakceptowany przez sanepid.

    Projektowanie przestrzeni kulinarnej można podzielić na trzy etapy:

    1. Sprawdzenie przepisów BHP i sanitarnych.
    2. Weryfikacja, jak zastosować te przepisy w konkretnej projektowanej przestrzeni.
    3. Projekt strefy dla klientów (uwzględniając docelowy klimat restauracji) i wyposażenia zaplecza (biorąc pod uwagę wymagania sanepidu).

    Omówimy teraz krótko poszczególne etapy, abyś wiedział, czego możesz się spodziewać na każdym z nich.

    Projekt przytulnej kawiarni

    Ergonomia, bezpieczeństwo i przepisy sanitarno-epidemiologiczne

    Lokale gastronomiczne są pod szczególnym nadzorem sanepidu. Dzięki szczegółowej kontroli można zapewnić, że żywność przechowywana i przygotowywana jest w odpowiednich warunkach. Sprawdź, na co musisz zwrócić uwagę, aby projektowany przez Ciebie lokal spełniał wszystkie wymagania.

    Zgodność z wymogami sanitarno-higienicznymi

    Każdy lokal gastronomiczny musi spełnić szereg konkretnych wymagań sanitarno-higienicznych. Wymagania określają praktycznie wszystkie elementy przestrzeni gastronomicznej. W odpowiednich rozporządzeniach znajdziesz informacje, którymi musisz kierować się, projektując restaurację.

    Wymagania dotyczą między innymi:

    • materiałów, z jakich mogą być wykonane blaty robocze
    • szerokości drzwi
    • konieczności zamontowania siatek na oknach, które można otworzyć
    • przechowywania środków do mycia i dezynfekcji oddzielnie od żywności
    • wentylacji
    • dostępu do wody

    Koniecznie zapoznaj się z konkretnymi wymaganiami, zanim przystąpisz do projektowania lokalu.

    Funkcjonalność — pamiętaj o ciągach technologicznych w kuchni

    Zadbaj o to, by projektowana przez Ciebie restauracja mogła dobrze i sprawnie działać. Zidentyfikuj ciągi technologiczne w kuchni, czyli schemat wykonywania pracy. Odpowiednio zaplanowane strefy nie tylko ułatwią pracę pracownikom, ale też korzystnie wpłyną na tempo przygotowywania dań. Ciąg technologiczny w kuchni zaczyna się od lodówki, a kończy na kuchence. Koniecznie weź to pod uwagę, planując rozmieszczenie poszczególnych blatów i zlewów. Zadbaj też o to, by blaty były odpowiednio szerokie oraz o dostateczną ilość miejsca za nimi, aby pracownicy mogli wygodnie obok siebie przechodzić.

    Projekt restauracji

    ZOBACZ SZKOLENIE ONLINE - PROJEKTOWANIE WNĘTRZ

    Sprawdź, jak spełnić wymagania sanepidu w projektowanej przestrzeni gastronomicznej

    Następnym krokiem w projektowaniu restauracji jest dokładna analiza dostępnej przestrzeni. Jako architekt musisz uważnie zbadać układ pomieszczeń, rozkład drzwi i okien. Dzięki temu dowiesz się, jak możesz manipulować przepływem klientów i personelu. Ważne jest, aby zapewnić ergonomiczny układ, który umożliwi swobodną komunikację i płynne obsłużenie gości.

    Design i estetyka

    Dopiero gdy zapoznasz się z wymaganiami technicznymi i rzeczywistymi możliwościami, jakie daje Ci konkretna lokalizacja, możesz przejść do projektowania wystroju, doboru mebli i ustawiania sprzętów.

    Określ klimat restauracji

    Zanim przystąpisz do projektowania restauracji i rozmieszczania w niej konkretnych mebli, zastanów się nad jej klimatem. Weź pod uwagę, jakie jedzenie będzie w niej serwowane i jakich klientów chce przyciągnąć. Czy będzie to lokal na spotkania biznesowe? Czy raczej miejsce przyjazne rodzinom, idealne na niedzielny obiad z dziećmi? A może lokal z kuchnią street foodową? Domyślasz się, że w zależności od docelowego klienta, wygląd lokalu będzie drastycznie różny.

    Aby usprawnić Twoją pracę przy projektowaniu, przygotuj moodboard. Zdobądź jak najwięcej informacji od właściciela i umieść je na tablicy inspiracji.

    Co wziąć pod uwagę, określając klimat restauracji?

    • menu
    • docelowego klienta
    • przedział cenowy
    • lokalizację

    Przestrzeń restauracji, jej wystrój i atmosfera mają kluczowe znaczenie dla odbioru przez klientów. Dobrze zaprojektowana restauracja może stworzyć wyjątkową atmosferę. Oprócz doznań kulinarnych to drugi najważniejszy czynnik wpływający na pozyskiwanie klientów.

    Zaprojektuj aranżację przestrzeni

    Gdy już określisz klimat restauracji, możesz przejść do projektowania wystroju. Zadbaj o to, by meble, kolor ścian i dekoracje tworzyły spójną całość, zgodną z atmosferą lokalu. Jednocześnie pamiętaj o ergonomii oraz przepisach BHP i przeciwpożarowych. Zwróć uwagę na oświetlenie — w nowoczesnych lokalach zaprojektujesz inne oświetlenie niż w kameralnych i przytulnych restauracjach. Projekt lokalu gastronomicznego powinien zachęcać klientów do określonych aktywności. W restauracji fast food lepiej sprawdzą się nowoczesne, łatwe w czyszczeniu krzesła. Z kolei w przytulnej kawiarni postaw na wygodne kanapy, aby zainspirować klientów do pozostania tam dłużej.

    Nowoczesna restauracja

    SPRAWDŹ KURSY ONLINE PROJEKTOWANIA WNĘTRZ

    Projekt technologiczny do sanepidu

    Ubieganie się o pozwolenie na działalność restauracyjną spędza sen z powiek przedsiębiorcom działającym w branży gastronomicznej.  Jednym z wymagań Sanepidu jest przedstawienie projektu technologicznego lokalu gastronomicznego. Projekt technologiczny jest dokumentem ze szczegółowym opisem wszystkich instalacji technologicznych, urządzeń oraz procedur związanych z higieną i bezpieczeństwem w restauracji.

    Co musi się znaleźć w projekcie technologicznym lokalu gastronomicznego:

    • Opis i lokalizacja pomieszczeń.
    • Projekt instalacji technologicznych. Opis m.in. systemów wentylacji, klimatyzacji, kanalizacji oraz instalacji gazowych i elektrycznych.
    • Informacje o wyposażeniu zaplecza kuchennego. Wraz ze specyfikacjami technicznymi i rozmieszczeniem urządzeń.
    • Informacje o przewidzianych systemach bezpieczeństwa, np. systemach gaśniczych i alarmowych, detektorach dymu, procedurach związanych z bezpieczeństwem.
    • Opis procedur związanych z utrzymaniem czystości i higieny w lokalu, zarządzania odpadami, przechowywania żywności.

    Projekt technologiczny jest podsumowaniem, w którym należy udowodnić, że zaprojektowana restauracja spełnia wszystkie wymagania sanitarno-epidemiologiczne. Złożenie projektu technologicznego do sanepidu jest niezbędne, by uzyskać pozwolenie na działalność.

    Projekt technologiczny lokalu gastronomicznego — podsumowanie

    Jak widzisz, zaprojektowanie lokalu gastronomicznego to wieloetapowe zadanie. Aby mieć pewność, że działasz zgodnie ze sztuką, dobrze zapoznaj się z przepisami. W stworzeniu miejsca z klimatem pomoże Ci dobre rozpoznanie grupy docelowych klientów i ich potrzeb. Kieruj się tym, by jako architekt i projektant dostarczyć najwyższej jakości usługę Twoim klientom.


    Autor

    Mateusz Ciećwierz Architekt, grafik 3d

    Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej. Założyciel serwisu CG Wisdom. Autor ponad 25 kursów z oprogramowania 3ds Max i V-ray. Fan gier, komiksów i starych samochodów.

    Przeczytaj o programie Projektowanie wnętrz na naszym blogu